A stílus és a rendszer jellemzői

A Wing Tsun jellegét tekintve lágy stílus, nem az erő erő ellen elvét használja, hanem az erő elvezetését, továbbengedését. 

A támadásokat nem blokkolja, hanem elvezeti. A Wing Tsun összes technikájának ez a jellemzője. Ebből kifolyólag egy Wing Tsun küzdő egy nála erősebb ellenféllel is képes lesz harcolni. A Wing Tsun esélyt ad a gyengébbeknek, azonban egy alap erőnlét természetesen kell a technikák erejének kifejtéséhez, de extra izomzat nem szükséges.

A stílus másik fő jellemzője az, hogy a védekező és támadó technikákat nem két külön fázisban hajtja végre, hanem azonos időben, egyidőben. A támadást hatástalanítja, és azzal egyidőben támad is, ezzel nem ad esélyt a támadónak a folytatásra.

A támadások az emberi test gyenge pontjaira irányulnak (a helyzet súlyosságát mérlegelve): szem, orr, állcsúcs, torok, szegycsont, gyomorszáj, lágyék, és az ízületek (váll, könyök, csukló, térd és boka). A test ezen részei semmilyen edzésmódszerrel nem edzhetők fel, nem keményíthetők. Egy nagyobb testű támadónak is ugyanolyan gyengék ezek a testrészei, mint egy átlagembernek, ugyanúgy sebezhetőek, így ezeket célozza a Wing Tsun küzdő.

A támadó mozdulatok nem igényelnek különösebb hajlékonyságot vagy akrobatikusságot. Jellemző rájuk az egyszerűség. pl. egy egész nap ülő munkát végző, vagy idősebb gyakorló is végre tudja őket hajtani. A Wing Tsun gyakorlója a test minden alkalmas részét fegyverként is használja.

A támadó mozdulatok fajtái

 • ökölütések (egyenes ütés, felütés, horogütés)
 • tenyérütések
 • kézélütések
 • ujjhegy támadások
 • könyökütések
 • rúgások.
A rúgások jellemzője, hogy alacsonyak, gyomor magasságig mennek maximum. Ez elsősorban a nagyobb rúgásbiztonság miatt van, mert a magasat rúgó küzdő kiszolgáltatott helyzetbe kerül ha az ellenfél hárította támadását, mert állása instabil. 

A támadások gyorsak és dinamikusak. A Wing Tsun küzdő egy pillanatra sem áll meg, egyfolytában mozog, támad, nem ad lehetőséget az ellenfélnek a visszatámadásra. A technikákat nem begyakorolt sorrendjükben hajtja végre, hanem az adott helyzetnek megfelelően, alkalmazkodva a körülményekhez. Ezért nem okoz gondot, ha az ellenfél olyan támadást vagy védekezést hajt végre, amelyre a tanuló nem kapott felkészítést. Az ismert technikákat a helyzetnek megfelelően felhasználva így is győztesként kerülhet ki a párharcból.

A Wing Tsun nem sport, nem küzdősport, hanem harcművészet. Nem kötik szabályok, éppen ezért nincsenek versenyek sem. A Wing Tsun szabálya az, hogy nincs szabály, egy harci küzdelemben minden eszköz bevethető a túlélés érdekében. Az alkalmazott technikák közös jellemzője a hatékonyság, csakis olyan technikákat tartalmaz a Wing Tsun amik valóbban működnek. Felesleges technikáknak, ún. halott technikáknak nincs helye a Wing Tsun-ban.

A Wing Tsun a harc mind az 5 fázisát használja

 • ütések
 • rúgások
 • belharc (könyök és térdtechnikák)
 • földrevitel, lefogások
 • földharc

A Wing Tsun egy komplett rendszer, mellette nem szükséges más rendszereket, stílusokat tanulnia a gyakorlóinak.

Komplett önvédelmi képzést ad

Utcán, vészhelyzetben használható egyszerű, hatékony technikák.

Felkészít fegyveres támadó ellen

Sújtófegyverrel (pl. baseball ütő, sörös üveg) és szúrófegyverrel (pl. kés) elleni technikákat is megtanul a gyakorló.

Több támadó elleni felkészítés

Ha többen támadnak az utcán más taktikára, stratégiára van szükség.

Fegyverhasználat

Sújtófegyver és késhasználat, ha indokolt helyzetben szükséges és meg kell védeni magunkat vagy családunkat

Földharc technikák

A Wing Tsun egy kidolgozott rendszert tanít, hogy a földre kerülés esetén se legyünk védtelenek.

Szabadharci képzés

A gyakorlók haladó szinten már nem kötötten, hanem szabadon gyakorolják ki a technikákat, hogy éljen, és krízishelyzetben működjön.Természetesen megfelelő védőfelszerelésben.

Harcművészet

Egy több száz éves múlttal rendelkező kínai harcművészet a Wing Tsun, amely a Shaolin kolostorból származik.

Formagyakorlatok

A Wing Tsun tartalmaz formagyakorlatokat, 3 pusztakezes és a fabábu formagyakorlat.

Egészségmegőrzés

A Chi Kung gyakorlatok által nyugtató és egészségmegőrző feladatokat is tanítunk. Az edzéseken kívül is az egészséges életmódra nevelünk.

Tradicionális kung fu fegyverek

2,6 m hosszúbot és a kantoni pillangókések tradicionális kínai fegyverek, melyek kezelését meg lehet tanulni.

Erőnlét fejlesztés

Minden edzésen erőnléttel fejezzük be az edzéseket, amik a fokozatosság elvét követik a gyakorlóknál, a folyamatos fejlesztést figyelembe véve.