A Wing Tsun fegyverei

Luk-Dim-Boon-Kwun

6 és fél pontos hosszúbot

A Wing Tsun leghosszabb fegyvere a 262 cm hosszú bot, vagy más néven, a patkányfarok rúd. 

A legenda szerint a Shaolin kolostorból menekült Chi Shin mestertől került a Wing Tsun rendszerbe (Wong Wah Bo és Leung Yee Tai kapcsolata során). A bot kezelése 6 és fél alaptechnikára épül, amelyeket a Shaolin bottechnika leegyszerűsítésével dolgoztak ki. A bot használatában ugyanazokat a koncepciókat követik, mint a pusztakezes harcban. A látványos, nagy ívű mozdulatok helyett inkább a rövid, célratörő döféseket használja. Különleges edzésmódszer a tapadós bot amelynél a kézben lévő energiákat kell a botba vezetni és így követni az ellenfél fegyverének mozgását. A hosszúbot minden hosszú fegyver (pl.: lándzsa, háromágú szigony, stb) alapja. Aki tudja használni a hosszúbotot, annak nem okozhat gondot a többi hosszú fegyver használata sem!

Bart-Cham-Dao

A kés nyolc útja

A Bart Cham Dao jelentése: “a kés nyolc vágása”. 

A névben használt nyolcas szám, a nyolc támadó és védekező mozdulatot jelenti. Ezek mindegyik sorozatában először az alaptechnikákat – támadó és védekező mozdulatokat – gyakoroljuk, eleinte lábmunka nélkül, majd összekötve fordulással és lépésekkel. Minden sorozat más-más fegyver ellen tanít meg védekezni pl.: hosszú fegyverek (hosszúbot, lándzsa), rövid fegyverek (rövidbot, kard, szablya), hajlékony fegyverek (nunchaku, lánc, három részes bot). Aki a kevés, de rafinált kétkéses technikákat és kombinációkat elsajátítja nem kell többé a vágó és szúró fegyverektől félnie. 

A kettős kések rövid közelharchoz való fegyverek, így a küzdelem túl gyors, minden mozdulat vagy vágás közvetlenül csonkoláshoz vagy halálhoz vezet, a Wing Tsun-ban ezért tudják, hogy mihelyt a késeket kivonják a küzdelem az első két mozdulat után eldől. A kést többnyire az ellenfél elsődleges célpontjai felé vetjük be pl.: alkar, térd így az ellenfelünket már az első érintkezéskor megsebesíthetjük. A gyors lábmunka minden fegyveres harc alapja, így a késtechnikában is kiemelt szerepe van. Ebből kiindulva a kétkéses forma tartalmazza az egész Wing Tsun módszer leghatásosabb lábmunkáját.