ÖT ELEM WING TSUN KUNG FU DEBRECEN

Legendás harcművészet, hatékony önvédelem

A Wing Tsun Kung Fu szellemisége

Filozófia

Jin és Jang

A Wing Tsun kung fu történetében három templom játszik kiemelkedő szerepet: a buddhista Shaolin, a taoista Fehér Daru a Tai Leung hegyen, illetve a Yip család konfuciánus szentélye Fatshanban. Ez a három filozófia hatott és hat máig is a Wing Tsun kung fu-ra és gyakorlóira. A buddhizmus hozza az elmélyülést és a gondos megfigyelést, veti el az öncélú harcot. A taoizmus érhető tetten a lágy, szinte erőtlen hárításokból kibontakozó brutális ellentámadásokban, a körök rajzolásával megvalósított egyenes vonalakban és az egyenes vonalakkal felrajzolt körökben, a kellő pillanat türelmes kivárásában, a történések apró, szinte észrevétlen behatásokkal való irányításában. Konfucius tanításai köszönnek vissza a látszólag merev családi hierarchiában, ami azonban észrevétlenül belopja életünkbe az idősebbek, tapasztaltabbak, nagyobb tudásúak belülről fakadó tiszteletét.

A kung fu szellemiségének megértéséhez szükséges valamennyire ismerni a keleti és nyugati világ közötti különbséget. A harcművészetek megjelenése a távol-keleti és nyugati kultúrákban jelentősen eltérő. Az ázsiai emberek hajlamosak a befelé fordulásra. A külsőségek helyett általában a belső tökéletesedés útját keresik, önmagukat akarják megismerni. Hajlamosak az elmerengésre, a meditációra. A kung fu belső tökéletesedésük külső megjelenési formája.

A nyugati életmód ennek az ellenkezője. A nyugatiaknál a külsőségek számítanak, a megjelenés, a viselkedés. Ezért is vették át a harcművészeteket, mert látványosak, szép a külső megjelenésük. Nem a tökéletesedés, hanem a küzdeni tudás miatt tanulnak a nyugatiak harcművészetet. Ezért egy távol-keleti és nyugati edzés, még ha ugyanarról a harcművészeti stílusról is van szó, jelentősen különbözhet egymástól. A távol-keleti edzésmódnál a lelki tökéletesedésre is sok időt fordítanak, míg a nyugati edzések általában a fizikai fejlődésre koncentrálnak. Ez a különbség elsősorban a kulturális különbözőségből adódik.

A kung fu egy szigorú családi hierarchián alapszik, ahol a hierarchkoniát nem a családi kapcsolatok, hanem a kung fu-ban elért tudás határozza meg. Egy gyakorlónak elsősorban ezt a hierarchiát kell megszoknia, ami azért lehet nehéz, mert itt nem vérségi kapcsolatok vannak, és így lehet hogy a gyakorló jóval idősebb - akár az apja is lehetne - az oktatónak.

A kung fu gyakorlása nemcsak a technikák gyakorlásából áll. El kell sajátítani az ún. Kwon etikettet is, ami előírja a viselkedési szabályokat.

Jó kung fu tanítvány nemcsak abból lehet, aki mindenki mást le tud győzni. Szorgalom, kitartás, fegyelem, tisztelet nélkül a legjobb tehetség is elveszhet. Hiába jó harcos valaki, ha tiszteletlen mesterével, mert akkor a mester nem fogja tanítani őt, és a tanítvány tehetsége kárba vész. Kitartás és szorgalom nélkül pedig nincs előrehaladás. Hiába a tehetség, két hónap alatt senkiből nem lesz legyőzhetetlen kung fu harcos. A fegyelemre pedig azért van szükség, hogy a foglalkozások rendben, az előírt ütemben történjenek, és ne a fegyelmezéssel menjen el az idő.

De még az sem elég, ha valaki kitartó, tehetséges, szorgalmas, ha nem tud parancsolni önmagának. Nem feltétlenül javítja a kung fu hírnevét, ha mindennap összever valakit, vagy ha mindenkibe beleköt, és állandóan bizonyítani akar. A jó kung fu harcos nemcsak az, aki meg tudja verni az ellenfelét, hanem az is, aki el tudja kerülni a küzdelmet, így vagy úgy. Az is a harcművészet részét képezi, ha valaki el tud kerülni egy küzdelmet. Ez nem azt jelenti, hogy gyáva. Természetesen sokszor nem lehet kikerülni a harcot. Ha harcra kerül a sor, akkor a legjobb tudásunk és képességünk szerint kell küzdenünk.

A harcművész a tökéletesedést, nem a küzdelmet keresi. A küzdelem a tökéletesedés megjelenési formája. De a lényeg nem a külsőségeken, hanem a belsőn van.

A Wing Tsun szellemisége nemcsak a harcművészetben jelenik meg. A Wing Tsun az életben is használható. Az egyszerűségre, hatékonyságra való törekvés, a felesleges dolgok kerülésének filozófiája felhasználható a mindennapi élethelyzetekben is. Egy tanítvány akkor lesz igazi Wing Tsun harcos, ha nemcsak a külsőségekben, hanem belsőleg is el tudja sajátítani a Wing Tsun szellemiségét.

Gyere el egy ingyenes próbaedzésre! 1000 Ft-os ajándék jár hozzá!Érdekel

Edzések helye

Szent Efrém csoport
Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola
Debrecen, Kossuth u. 44.

Kossuth csoport
Debreceni Egyetem Testnevelési Tanszék
Debrecen, Egyetem tér 1.

Privát tanulás (kiscsoport, magánóra)
Egyedi igény alapján

Edzések ideje

Szent Efrém csoport
kedd és csütörtök 18:00-19:30

Kossuth csoport
hétfő és péntek 18:00-19:30

Privát tanulás (kiscsoport, magánóra)
Egyedi igény alapján

Elérhetőség

Sifu Török Róbert
Telefonszám: +36-30-436-36-40
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.