Formagyakorlatok

A Wing Tsun a formagyakorlatok olyanok, mint maga a kommunikáció.
Az ábécé tanulásától kezdve a szavak megalkotása és a mondatok megfogalmazásán át a folyamatos beszédig.

A Wing Tsun-ban a következő pusztakezes formagyakorlatok léteznek:

  • Siu-Nim-Tau (kis ötlet, kis gondolat útja) 
  • Chum-Kiu (híd keresés)
  • Biu- Jee (repülő ujjak)

Továbbá ott vannak az elengedhetetlen Wing Tsun eszközök, illetve a fegyverek is:

  • Muk-Yan-Chong (fabábu-forma),
  • Luk-Dim-Boon-Kwun (262 cm hosszúbot, másnéven patkányfarokrúd) és a
  • Bart-Cham-Dao (kettős kantoni kés, páros kés, pillangó kés).

Siu-Nim-Tau

Kis ötlet, kis gondolat útja

Ez az első formagyakorlat, ami az egész Wing Tsun rendszer alapjait képezi. 108 mozdulatból áll és mint minden formagyakorlat a Wing Tsun-ban szimetrikus, így mind két oldalon egyaránt tanítja technikáit.

Itt a tanítványnak lehetősége van a legalapvetőbb technikákat elsajátítani, mint példáúl a helyes és stabil állást, a helyes testtartást, a legalapvetőbb ütéseket, védéseket és a helyes légzést (a Chi-Kung-ot, azaz a belső energiára épülő légzésgyakorlatot), ezen felül megtanulja a Wing Tsun alapelveit is (a szembefordulás elméletét, az ék elméletét, a mozdulatlan könyök élméletét, stb.).

Ebben a formagyakorlatban nincsenek fordulások, lépések, mert a tanítványnak előbb meg kell tanulnia a helyes alapállást és a térdösszehúzó erőt, hogy gyorsan és dinamikusan tudjon kimozdulni, vagy belépni az adott helyzetnek megfelelően. Minden haladóbb technika ezekre a technikákra épülnek fel.

A formagyakorlat jelentése kis gondolat, ami annyit tesz, hogy a tanítványnak nem csak magára a technikára kell figyelnie, hanem a benne rejtőző mondanivalójára, tanítására is, hiszen minden technika egy “kis gondolatból” születik.

Itt a tanítványnak lehetősége van a legalapvetőbb technikákat elsajátítani, mint példáúl a helyes és stabil állást, a helyes testtartást, a legalapvetőbb ütéseket, védéseket és a helyes légzést (a Chi-Kung-ot, azaz a belső energiára épülő légzésgyakorlatot), ezen felül megtanulhatja és begyakorolhatja a Wing Tsun alapelveit is (a szembefordulás elméletét, az ék elméletét, a mozdulatlan könyök élméletét, stb.).

A formagyakorlatban nincsenek fordulások, lépések, mert a tanítványnak előbb meg kell tanulnia a helyes alapállást és a térdösszehúzó erőt, hogy gyorsan és dinamikusan tudjon kimozdulni, vagy belépni az adott helyzetnek megfelelően. Minden haladóbb technika ezekre a technikákra épülnek fel.

A formagyakorlat jelentése kis gondolat, ami annyit tesz, hogy a tanítványnak nem csak magára a technikára kell figyelnie, hanem a benne rejtőző mondanivalójára, tanítására is, hiszen minden technika egy “kis gondolatból” születik.

Chum-Kiu

Hídkeresés

Ez a Wing Tsun második formagyakorlata, ami inkább a védekezésre, illetve a több támadó elleni harcra fekteti a hagsúlyt.

Ebben a formagyakorlatban már szerepelnek fordulások, lépések és a 3 legalapvetőbb rúgás (oldalsó rúgás, taposó rúgás és a csavart rúgás), ami elengethetetlen egy igazi harc során, így a tanítvány megtanulhatja a több ellenfél elleni technikákat is.

A Chum-Kiu jelentése hídkeresés. A Wing Tsun gyakorló megtanulhatja, hogy hogyan képezzen “hidat” saját maga és ellenfele között a karjai segítségével, hiszen ahoz, hogy meglegyen a kontaktus két ember között, kell lennie egy “hídnak” ami segít kikövetkeztetni az ellefél szándékát, hogy milyen támadásokat indít.

Biu-Jee

Repülő ujjak

A Wing Tsun Kung Fu harmadik és egyben utolsó pusztakezes formagyakorlata.

Jelentése repülő ujjak. Ahogy a neve is mutatja, ököltámadások helyett legfőképp az újbegy támadásokra fekteti a hangsúlyt, viszont tartalmaz kézél, tenyér és könyök támadásokat is.

Ez a formagyakorlat a támadótechnikákat tanítja meg.

Egyik jellemzője, hogy a leglehetetlenebb helyzetből kikerülve a legváratlanabb szögekből jönnek igen veszélyes technikái a hárítás és egyben támadás elvét követve. Ez az oktatók és a mesterek formagyakorlata, mert ez tartalmazza a Wing Tsun legmagasabb és leghatékonyabb technikáit.